Bestrijding van Oosterse kakkerlak

De gel-lokazen, die overwegend gebruikt worden in de strijd tegen de Duitse Kakkerlak, blijken niet zo effectief tegen de Oosterse. De lijmvallen werken dan weer wel goed.

Over het algemeen worden bij grote infestaties toch residueel werkende contactinsecticiden gebruikt. De nazorg is ook belangrijk en meestal is een tweede behandeling noodzakelijk.

Algemene ongediertebestrijding - Oosterse kakkerlak - Blatella Orientalis

Kenmerken Oosterse Kakkerlak (Blatella Orientalis)

Oosterse Kakkerlakken worden vaak waterbugs genoemd, gezien hun voorkeur voor donkere, vochtige en koele omgevingen zoals wastafels en wasmachines, en in vochtige kelders. Deze soort, die minder op hun hoede en trager is dan de anderen, is toch wel belangrijk als schadelijk insect, omdat ze vaak reist door rioolbuizen en omdat ze woont op vuiligheid.

Volwassen Oosterse Kakkerlakken zijn ongeveer 2 tot 3 cm lang. Zowel mannelijke als vrouwelijke adulten zijn zeer donkerbruin, bijna zwart; hun lichaam heeft meestal een wat vettige glans.

Algemene ongediertebestrijding - Oosterse kakkerlak - wijfje-mannetje - Blatella Orientalis

Wijfjes

Wijfjes hebben kleine, functieloze, rudimentaire vleugelpads en bredere, zwaardere lichamen.

Mannetjes

De mannetjes hebben wel volwaardige vleugels, iets korter dan het achterlijf. Ze zijn blijkbaar toch niet in staat om te vliegen.

In het eikapsel, dat na een paar dagen willekeurig wordt afgezet, zitten ongeveer 16 eitjes. De larven komen na 2-3 maanden uit het ei. Nimfen vervellen zeven tot tien keer. Nimfenstadia nemen meestal 24 tot 130 weken in beslag. De levensduur van een volwassen vrouwtje is 5 tot 26 weken (afhankelijk van de temperatuur) met ongeveer 200 nakomelingen.

In tegenstelling tot de andere schadelijke soorten in huis, heeft de Oosterse Kakkerlak over het algemeen eerder een seizoensgebonden cyclus. De meeste volwassenen verschijnen meestal in de late lente of vroege zomer.

Nimfen en volwassen hebben dezelfde gewoontes en worden gevonden in rottend organisch materiaal. Ze houden van donkere, vochtige plaatsen, zoals: onder veranda’s, in riolen, afvoeren, kruipruimtes, donkere (vochtige) kelders,… Ze zijn eerder traag en bewegen zich vooral horizontaal. Men vindt ze zelden op muren, in hoge kasten, of in de bovenste verdiepingen van gebouwen.

Oosterse Kakkerlakken voeden zich met allerlei soorten vuil, afval en ander rottend organisch materiaal. Ze lijken vooral dol op afval en de inhoud van afgedankte blikken.

Als er water beschikbaar is, kunnen ze een maand leven zonder voedsel. Zonder water sterven ze binnen twee weken.

Hun gewoonte om zich te voeden met en te koesteren in vochtige en onhygiënische bronnen, maakt hen schadelijk. Vuil uit deze bronnen wordt verspreid en kan in contact komen met voedsel. Kakkerlakken vervuilen veel meer voedsel dan ze in staat zijn om te eten.

Kakkerlakken produceren in het algemeen ook een sterk ruikende afscheiding dat eveneens kan worden overgebracht op voedsel (direct of indirect) Ziekteproducerende organismen zijn gevonden in hun lichamen.

Verschillende vormen van gastro-enteritis (voedselvergiftiging, dysenterie, diarree,…) lijken de belangrijkste ziekten die door Oosterse Kakkerlakken kunnen worden doorgegeven wanneer ze foerageren op voedsel en gebruiksvoorwerpen. De uitwerpselen en vervelhuiden bevatten een aantal allergenen, die allergische reacties zouden kunnen veroorzaken bij gevoelige personen.

Hardnekkige fabel over kakkerlakken!

Er is een hardnekkig verhaal dat de ronde doet over het plat trappen van kakkerlakken. Dit zou vermeden moeten worden omdat de eitjes zouden kunnen worden meegenomen en verspreid.

Dit is uiteraard maar half waar. Met een platte schoen zullen zowel de kakkerlak als het kapsel volledig verbrijzeld worden. Geen kans meer op uitkomen. Wanneer de schoenen echter diepe voren bevatten (bv. een werklaars) is het mogelijk dat het eikapsel onbeschadigd in een voor terechtkomt en blijft hangen. De kans dat dit gebeurt is heel klein (het insect moet een zwanger vrouwtje zijn, het kapsel moet intact zijn, het kapsel moet rijp genoeg zijn,…). Het risico is totaal nihil als men de restanten van dode insecten onder de schoenen met wat keukenrol afkuist.

Algemene ongediertebestrijding - Oosterse kakkerlak bestrijden 1

Last van Oosterse kakkerlakken?

Het is altijd een vervelend moment als uw werk- of woonomgeving een invasie van Oosterse kakkerlakken te verwerken heeft.
En natuurlijk wil u daar zo vlug mogelijk een einde aan maken! Bel mij direct!

0477 26 93 06

Problemen met kakkerlakken?

Neem dan best telefonisch contact op of stuur ons een mailtje. Wij beantwoorden uw aanvraag zo snel mogelijk!

Contact